Публикувано на 05.06.2024

       По повод 145 години от Освобождението на страната ни във 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“ бе открита документалната изложба „Реликви на българската национална епопея“, илюстрираща началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност през XVIII и XIX век.

       Експонирани са репродукции на картини от наши и чужди художници, изобразяващи образите на Паисий Хилендарски, Васил Левски и Георги Сава Раковски, Априлското въстание, слизането на четата на Христо Ботев на козлодуйския бряг, Българското опълчение, сражението при Орлово гнездо на Шипка, Самарското знаме и др.

       Чрез тази експозиция може да се усети духът на българските борби за национална независимост, а историята оживява пред очите благодарение на картините.

       Експозицията бе открита официално от проф. Красимир Стоилов – етнолог от фондация “Патриa” и г-н Григор Николов – председател на фондация „Патриа“.

       Гостите бяха посрещнати във фоайето на нашето училище с приветствено слово на директора на 2. СУ д-р Елеонора Лилова и тържествена програма, изнесена от най-малките ни ученици в начален етап.