Публикувано на 08.10.2019

В периода от 30.09.2019 г. до 04.10.2019 г. във 2. СУ се проведе третата мобилност с ученици по проект „GIFT – The magic of knowledge“, по Програма „Еразъм+“, КД2, с регистрационен номер 2018-1-RO01-KA229-049390_2. Гостите ни от Кипър, Румъния, Хърватия, Италия и Португалия бяха представени от 11 учители и 25 ученици. От българска страна участваха г-жа Л. Торньова, директор на 2.СУ, г-жа Р. Меракова, зам.-директор УД, г-жа В. Гунова, учител по биология и здравно образование и английски език, г-жа М. Цветанова, учител по английски език, г-жа М. Цветкова, учител по английски език, г-жа Л. Власакова, учител по физика и астрономия и английски език, г-жа К. Дукадинова, учител по физика и астрономия, г-жа В. Тодорова, учител по химия и опазване на околната среда, г-жа Р. Бочева, учител по география и икономика, г-жа Г. Велинова, учител по математика, и г-н Н. Данев, учител по история и цивилизация. 25 наши ученици гостоприемно приеха свои връстници в домовете си, а Йоанна Кочева, Ванеса Иванова, Калин Кънчев, Андреа Генова, Анна Христова, Диана Соколова, Симона Утева, Антония Беленска, Светлана Петкова, Евгения Щерева, Елеонора Минчева и много други станаха част от заниманията по проекта.

По време на мобилността се осъществиха следните дейности:

На 30.09.2019 г. след церемония по посрещането на гостите ни, бе направена опознавателна обиколка на 2. СУ. Нашите чуждестранни приятели имаха възможност да надникнат в класните стаи.

Актовата зала на СУ се превърна в интернационална палата, в която всяка страна представи чрез презентации постиженията и дейностите си по проекта до този момент с акцент върху здравословното хранене и приложението на биологията и химията в тази област.

Следобед участниците в проекта осъществиха среща с кмета на район Витоша – инж. Т. Петков, разгледаха изложбените зали в НИМ, както и Боянската църква - храмът на Българския ренесанс.

На 01.10.2019 г. се осъществи посещение в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски и всички имаха възможност да се запознаят с иновациите на Центъра за приложни изследвания в областта на биологията.

По-късно учениците и учителите в специално подготвени работилници във 2. СУ извършваха експериментална дейност, свързана с криминалистика, хроматография, клетъчни структури и други.

На 02.10.2019 г. младите учени и техните преподаватели имаха възможност да се завърнат в миналото по време на еднодневна екскурзия до гр. Пловдив, европейска столица на културата;

На 03.10.2019 г. участниците в проекта посетиха гр. Копривщица и се запознаха с българските традиции за приготвяне на вкусен хляб. Истински майстори-пекари им разказаха за историята на хляба.

На 04.10.2019 г. бе отбелязан Международния ден на учителя. Заключителната част премина в няколко етапа. След разискване на различни въпроси, свързани с дейностите по проекта в България, учениците се разделиха на групи и подготвиха презентации, представящи това, което са научили. Последва раздаване на сертификати. Следобед всички се включиха в туристическа обиколка на центъра на град София и се запознаха с нейното безценно историческо и архитектурно наследство.

Всички участници в третата мобилност с ученици по проект „GIFT – The magic of knowledge“, по Програма „Еразъм+“, КД2, с регистрационен номер 2018-1-RO01-KA229-049390_2, имаха възможност да научат нови неща за здравословното хранене и да експериментират в областта на биологията и химията в специални работилници. Срещата с университетски учени вдъхнови младежите. Ние вярваме, че всеки успя да усети не само науката, но също така енергията на древната и прекрасна България.