Публикувано на 21.09.2022

Уважаеми ученици, родители, колеги, гости, приятели!

Днес, 15 септември,  с много усмивки и голяма радост 2. СУ "Акад. Емилиян Станев " посрещна своите ученици.

Гости на откриването бяха  инж. Теодор Петков – кмет на район Витоша и д-р Теодора Иванова – Председател на Държавната агенция за закрила на детето.Тържеството в двора на училището бе открито от д-р Елеонора Лилова – Директор на 2.СУ, която приветства всички ученици, учители и гости. Д-р Лилова изрази своята увереност, че заедно -  учители, ученици и родители, можем да преодолеем всички трудности и да работим в екип в името на децата. Всички възпитаници на нашето училище изпяха заедно със Станислав Пандин – бивш психолог на 2.СУ,  създадената от него песен „Като второ няма второ!“. Песните, танците и стихотворенията, изпълнени от нашите талантливи ученици, развълнуваха всички присъстващи. Дворът на любимото училище беше озарен от усмивки, цветя и пожелания за успешна и ползотворна учебна година.

С вълнение и трепет за първи път първокласниците прекрачиха прага на училището. Водени от класните си ръководители, с много аплодисменти и по червен килим, първокласниците влязоха в украсените с любов класни стаи.  Празничната програма продължи с изложба, организирана съвместно с Държавната агенция за закрила на детето „Знай своя род и език“, която представя портрети на значими личности от историята на България. Новата учебна година беше благословена от Епископ Поликарп с тържествен водосвет пред паметника на Емилиян Станев в двора на училището.

Специални гости на водосвета бяха: Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика – г-н Лазар Лазаров, Началникът на РУО София-град – д-р Ваня Кастрева, Председателят на Синдиката на българските учители – д.ик.н. Янка Такева, Председателят на Икономическия и социален съвет – г-жа Зорница Русинова, Директорът на Дирекция „Права на детето“ към Омбудсмана на България – г-жа Ева Жечева, Заместник-председател на УНИЦЕФ за България – г-жа Саня Саранович и др. Нека заедно си пожелаем успешна учебна година, здраве и енергия за преодоляване на предизвикателствата и покоряване на нови хоризонти!

Здрава и успешна учебна година!

На добър час на всички наши ученици!