Публикувано на 21.09.2022

     Днес ние от 2. СУ „Акад. Емилиян Станев”тържествено отбелязваме една дата от общонационална величина. А знаем ли какво става на 22 септември? През коя година? По времето на кой управляващ? И главното: защо възниква необходимостта от „случването” на 22 септември? На 22 септември България чества едно значимо събитие от новата си история. На тази дата през 1908 г. в гр. Велико Търново младата българска държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.С този акт на всеобщо национално съгласие Княжество България става независима държава, официално призната от Великите сили. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

    Провъзгласяването на независимостта не само е най-големият успех за българската дипломация, като след него васалното княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се е титулувал - цар.

   Ние от 2. СУ „Акад. Емилиян Станев” познаваме важните факти от българската история и моментите на национален подем и сме по-ориентирани в днешните и бъдещите си крачки. И ако децата ни не са разбрали защо днес е почивен ден за всички българи, без да се червим и без да търсим гузно в интернет, е редно да им отговорим. Историческите дати са от национално значение и познаването им е основа за самоопределянето ни като българи.